Effekterna av klimatförändringarna blev tydliga sommaren 2023 med torka och översvämningar om vartannat. Tydligt blev även att samhället generellt har dåligt beredskap. Vinnovaprojekt Soda syftar till att öka samverkan mellan kommuner, fastighetsägare, forskning och innovativa leverantörer. Projektet resulterade i förslag till effektivare åtgärdsprocesser samt en palett av användbara dagvattenfunktioner.
En viktigt fråga handlar om behovet att samla vatten till bevattning. Men det finns problem med stillastående vatten som ”ruttnar” och drar till sig ohyra. Virbelas konstruktioner av dagvattenanläggningar håller det levande och friskt vilket är en förutsättning för att lagra vatten.
Aquairis är en modulär och cirkulerade systemlösning som bygger på standardprodukter, lågenergi pumpar och är i grunden tekniskt enkla systemlösningar som levandehåller lokala biologiska system. Virbela har en unik kunskap och erfarenhet som lyfts fram och tas till vara på i projekt Soda.
Projekt Soda uppmärksammar behovet att samla dagvatten småskaligt till nytta för den lokala levande kvartersmarken och biologiska mångfalden. För oss betyder det att vår kompetens är efterfrågad och skapar möjlighet att starta en kursverksamhet. Virbelas investering inom ramen för projektet är 2 demoanläggningar på Nibble Trädgård och 3 praktiska blå-gröna kurser som startar våren 2024. Illustartionerna visar olika stadier i vid konstruktionen av demoanläggningar, det tar tid att etablera biologiska system.
Projekt Soda har tagit fram ”Multifunktionella Urbana Dagvattenåtgärder” (MUDs) som är produkt- och funktionsbeskrivningar med praktiska funktioner och tillämpningar anpassade för kvartersmark. Virbelas bidrag är Urbana Våtmarker med biobäddar och växter som skapar gynnsamma och estetiska miljöer för den biologiska mångfalden. Cirkulerande småskaliga anläggningar som relativt enkelt och kostnadseffektivt kan anläggas på kvartersmark – både i samband med nyproduktion och i redan befintliga miljöer.
Soda har inneburit ett kompetenslyft för Virbela och har skapat ett viktigt kontaktnät. Tillsammans med nya kunskaper har vi nu förpackat vår erfarenhet som ett koncept och skapat en metod. ”Levande Kvartersmark” som handlar om att primärt tillvarata dagvatten och sedan leda bort överskottet. Träd, buskar, och perenner är också dagvattenfunktioner.
Dagvattnet är en resurs som måste tas omhändertas och användas i syfte att hålla urbana miljöer levande. Vi måste kunna balansera perioder med mycket nederbörd och med lite nederbörd, det kräver parallella lösningar som fungerar i samspel med varandra.